KAHVE ÇEKİRDEĞİ TÜRLERİ

 Herkese merhabaaa.😊 Bu yazımızda size o nefis kahvelerin ana maddesi olan kahve çekirdeklerinden bahsedeceğim. Gelin o keyifle içtiğimiz kahvelerin ana kaynağına inelim.😃

ARABİCA








Kahve çekirdeği denince akla ilk gelen Arabica çekirdek türü ile başlamak istedim. Arabica sınıfı kahveler hem tüketim olarak hem de üretim olarak en çok tercih edilen çekirdek türü olduğunu söylemek heralde yanlış olmaz. Arabica kahve çekirdekleri 600 metre yüksekte yetişiyor.

Filtre kahve'nin çekirdeğinin kökeni'nin  Arabica olduğunu biliyor muydunuz evet bilmiyorsanız bile şuan öğrenmiş oldunuz.😀

Arabica cinsi kahve çekirdekleri çok  hassastırlar. 

Arabica cinsi kahveler bize aynı tadı değil birbirinden farklı tatlar sunarlar bunun sebebi de yetiştiği yerlerdeki diğer meyvelerden ve baharatlardan almış oldukları aromalardır. Eğer siz de farklı tatlar denemek isterseniz Arabica cinsi kahveler tercih edebilirsiniz.😊(Ama fiyat konusunda biraz pahalı olduklarını söylemeden de geçmeyelim.😄)

ROBUSTA










Evet Arabica'ya dediğimizi Robusta'ya demezsek ayıp etmiş oluruz o yüzden Arabica kadar Robusta'da hem üretim hem tüketim açısından oldukça fazladır. Ve bu yüzden Robusta sınıfı kahvelere oldukça kolay ulaşılabiliyor. Brezilya'dan sonra Vietnam Robusta kahve çekirdeği üretiminde ikinci sırada yer alıyor.

Ayrıca Robusta kahve çekirdekleri her koşula oldukça dayanıklıdırlar diye belirtmeden geçemeyeceğim. Eğer Robusta kahve çekirdeklerinden yapılmış bir kahve içmek isterseniz o zaman espresso ve  hazır kahveler tercih edebilirsiniz benden size bir öneri 😁. İşte burada Arabica'dan ayrılıyor. Oldukça baskın ve kafein oranı yüksek olduğu için kahvenizi sütlü ya da şekerli içseniz bile Robusta burada baskınlığını gösterecektir. Diğer kahve türlerine göre fiyatı daha uygundur.

(Aklınızda bulunsun eğer daha uygun fiyatlı bir kahve içmek isterseniz Robusta kahve çekirdeklerinden yapılan bir kahve tercih edebilirsiniz.)😂

LIBERICA








Eveett gelelim Liberica'ya Liberica Arabica ve Robusta'ya göre bilinirliği az siz de eminim onlara kıyasla Liberica'yı az duydunuz veya hiç duymadınız o halde gelin size biraz Liberica'dan bahsedeyim.

Liberica çekirdeklerinin diğer çekirdeklerinden farkı çekirdeklerinin daha iri olmasıdır. Bu yüzden Liberica günümüzde pek tercih edilmiyor.

Ayrıca Liberica yavan bir tadı olduğu için  ve  isli bir aromaya sahip olmasından dolayı herkes tercih edemiyor.

EXLCELSA









Exlcelsa kahve çekirdekleri aslında Liberica'nın bir alt türü olarak bilinir. Fakat günümüzde ayrı sınıflandırılıyor. 

Exlcelsa'nın çok ama çok (baya çok 😂) yoğun bir aroması var. Yani Liberica'yı tercih edemeyenler Exlcelsa'yı denemesinler bile diyorum benden söylemesi😃. 

Aroması yoğun olduğu için de zaten genellikle harman kahvelerde onların aromalarını güçlendirmek için kullanılıyor.






Evet yani aslında en bilinen ve içtiğimiz tanıdık kahveler arasında en çok kullanılan kahve çekirdeklerinin Arabica ve Robusta olduğunu görüyoruz.




Pekiii sizin en sevdiğiniz kahve türü hangisi bizimle yorumlarda paylaşırsanız çok mutlu oluruzz.😇


Yorumlar

Popüler Yayınlar