NOSTALJİ NEDİR?

   

                                                                       NOSTALJİ


Sözlük anlamından daha derin bir tarihi olan '' nostalji '' kavramının doğuşu 1688 yılına kadar uzanıyor. İsviçreli bir tıp öğrencisi olan Johannes Hofer tarafından bulunan terim Yunanca '' nostos '' (eve dönüş) ve algos (acı) kelimelerinden türemiştir.

Nostalji, geçmişimize özlem, memleket hasreti anlamlarına gelir. Günümüzde nostalji kelimesi eski dönemlere ait olan nesneler için kullanılıyor olsa da aslında geçmişte yaşanılan olaylara özlem ve sevgi duymaktır. Ama bizi geçmişte yaşadığımız olaylara götüren de bir nevi o döneme ait nesneler değil midir? Belki bir kolonya şişesi belki de küçük bir fincan... İşte biz bu eşyaları gördüğümüz zaman geçmişe gideriz. Anılarımız, yaşadığımız güzel veya kötü anılar bunların hepsi o an gözümüzün önüne gelir. Tabii ki  hep güzel anılarınızın aklınıza gelmesini dilerim bırakın kötü anılar oldukları yerde kalsınlar. 😊 

Hani demiştik ya memleket hasreti anlamlarına gelir diye işte bizi oraya götüren de yine memleketimiz de kullandığımız bir tencere, bir bardak veya bir testidir. Yani, aslına bakılırsa bizi geçmişe götüren; geçmişimizi, yaşadıklarımızı (ama güzel olanları 😇) aklımıza getiren; yine geçmişe ait bir eşya, geçmişten bir parçadır. 



Nostaljik bir mekanla yaptığımız röportajı  izleyebilirsiniz.👇👇






Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar